szemműtét címkéhez tartozó bejegyzések

lézeres látásjavítás - lézeres szemműtét

Kiknek nem javasolt a lézeres látásjavítás?

Kiknek nem javasolt a lézeres látásjavítás?

A lézeres látásjavítás lehetősége sajnos nem mindenki számára elérhető, a jelölteknek számos kritériumnak kell megfelelniük. Az abszolút és relatív ellenjavallatok mellett több olyan munka is van, melynek során az enyhe rövid- vagy távollátás kifejezetten hasznos lehet, ezért több klinikán fontos adat, hogy a páciens milyen munkát végez. Egy miniatűr tárgyakkal dolgozó órás számára például kifejezetten hasznos lehet egy enyhe rövidlátás, ezért ilyen helyzetben akkor sem javasolt a beavatkozás, ha egyébként egyéb ellenjavallat nem áll fenn.

Néhány esetben nem tanácsos a lézeres látásjavító szemműtét.

Az abszolút ellenjavallatok közé tartozik az a helyzet, ha valakinek a látásélessége szemüveggel vagy kontaktlencsével jelentősen nem javítható. Emellett ide sorolandó az optikai alkalmatlanság is fennállhat, ugyanis nem javítható a -13 dioptriánál nagyobb rövidlátás, a +5 dioptriánál nagyobb távollátás, illetve a -6 dioptriánál nagyobb, cilinderrel kezelt astigmia vagy a köznyelvben elterjedt nevén szemtengelyferdülés.

Ezeken felül ellenjavallt a lézeres szemműtét:

 • pacemakeres betegeknél,
 • rosszindulatú rövidlátásban szenvedőknél,
 • cukorbetegség okozta szövődményként jelentkező szemészeti problémák esetén,
 • kötőszöveti rendszerbetegségek esetén,
 • keratoconus rendellenességben szenvedőknek,
 • bizonyos szemészeti kórképek, például zöldhályog esetén,
 • valamint olyan betegeknél, akiknél a cornea vastagsága centrálisan nem éri el a 450 mikrométert.

Relatív ellenjavallatról abban az esetben beszélünk, ha a fennálló állapot a jövőben megváltozhat, azaz a lézeres látásjavítás eljárást akadályozó tényező kiküszöbölhető idővel. Ilyen például a száraz szem szindróma, illetve egyéb aktív, azonban gyógyítható szemészeti betegségek, amilyen például a kötőhártya-gyulladás. Emellett klinikától és helyzettől függően követelmény lehet a 18, illetve 20 éves kor betöltése, de ellenjavallt a beavatkozás 6 hónapon belül tervezett terhesség, illetve bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése esetén is.

A fentiek fényében elmondható, hogy kiemelten fontos a részletes előzetes vizsgálat mellett az, hogy a beavatkozást végző orvossal őszintén beszéljünk terveinkről, valamint kérdéseinket bátran tegyük fel, hogy ne maradjanak bennünk kétségek.

A lézeres szemműtét különböző típusai

A lézeres szemműtét egy meglehetősen költséges korrekciós beavatkozás, mely azonban igen sokat javíthat életminőségünkön. A kezdeti utánajárás során érdemes tájékozódnunk a műtétek különböző típusairól, melyekben egyvalami közös: a lézer a regenerálódásra képtelen szarurétegben végzi el a munkát, így az elért eredmény garantáltan hosszú távú.

Magyarországon ma öt különböző lézeres szemműtéti eljárás létezik:

 • PRK
 • PTK
 • LASEK
 • LASIK
 • IntraLASIK

PRK – lézeres szemműtét

A PhotoRefractive Keratectomy során első lépésként ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét, valamint a hámsejteket, így végzik el a kezelést a szaruhártya felszínén. A kezelés teljesen biztonságos, nagyon jó eredmények érhetőek el vele, azonban az utókezelés hosszadalmas. A beavatkozás után szemfedő vagy védőlencse viselése szükséges, pár napig idegentest érzés is tapasztalható, mely fájdalomcsillapítóval kezelhető. A lézeres szemműtét után 10 nappal munkába lehet állnia, azonban legalább hat hónapig kötelező 100%-os UV szűrős szemüveg viselése, még felhős időben is.

PTK – lézeres látásjavítás

A szaruhártya felszíni elváltozásainak kezelésére alkalmas a fototerápiás keratectomia, melynek során a lézerrel eltávolítják a megvastagodott bazálmembránt, aminek nyomán kialakulnak az új kapcsolóstruktúrák a regenerálódó hámban, ami már nem lökődik le. A kezelés hatására megszűnnek a kellemetlen panaszok, a lézeres szemműtét ezen típusával pedig elkerülhető a szaruhártya-átültetés.

LASEK – lézeres látáskorrekció

A Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy felszínes kezelés, a PRK egy változata, melynek során higított alkohollal lazítják meg a felszíni hámréteget, így végzik el a kezelést, majd a réteget visszahajtják. A lézeres szemműtét ezen típusát eredetileg a sokszor szövődményes LASIK kiváltására alkották meg, azonban nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, így egyre inkább visszaszorulóban van.

LASIK – lézeres szemműtét

A Laser-Assisted In Situ Keratomileusis során egy speciális eszköz segítségével védőlebenyt hoznak létre a szaruhártya felső rétegéből, amit a néhány perces beavatkozást követően visszahajtanak az eredeti helyére, majd a szemet fedőkötéssel látják el. Előnye, hogy miután nem történik hámeltávolítás, elkerülhető a hegesedés és a felépülési időszak isfájdalommentes, a látásjavulás pedig gyakorlatilag azonnal érzékelhető.

IntraLASIK – lézeres szemműtéti eljárás

Az eljárás gyakorlatilag megegyezik a LASIK eljárással, a különbség pusztán annyi, hogy míg a LASIK eljárás során a védőlebenyt egy mechanikus eszközzel készítik el, addig az IntraLASIK lézeres szemműtét során ezt a műveletet is egy lézer végzi el.

lézeres szemműtét

Csak semmi pánik: így zajlik egy lézeres szemműtét!

A lézeres szemműtét „alig” 15 éves múltjával is igen elterjedt műtétnek számít, mára közel 17 millió ilyen beavatkozást végeztek el világszerte.
Ennek köszönhetően napjainkra több különböző kezelési módszer is kialakult, melyekben közös az, hogy a lézeres kezelés a szaruhártya regenerálódásra nem képes alsó rétegében történik.

A lézer működésének alapelve, hogy a fény szelektíven roncsolja a célzott szöveteket, gyakorlatilag elpárologtatja azt a szövetmennyiséget, ami szükséges a szem fénytörési hibájának korrekciójához.

A lézeres szemműtét biztonságos.

A lézert számítógép vezérli, ami a beavatkozás közben folyamatosan figyeli a szemgolyó helyzetét és mozgását, így amikor túlságosan nagy mozgást érzékel, azonnal leáll. Ennek a beépített biztonsági féknek köszönhetően a beavatkozás teljes mértékben biztonságos.

Amiben az öt különböző, Magyarországon elérhető lézeres szemműtét különbözik, az a módszer, ahogyan a sebészek elérik a szaruhártya kezelendő részét.

Azt már tudjuk, mi is történik a műtét alatt, azonban ennél is fontosabb, hogy pontosan mi történik velünk, mire készüljünk, ha lézeres szemműtétről van szó.

Sok esetben ugyanis az a legijesztőbb, hogy a páciens látja, hogy körülötte tevékenykednek, de fogalma sincs róla, mi is történik pontosan.

 • Az első lépés a beavatkozás típusának függvényében a helyi érzéstelenítés, illetve amennyiben a páciensnek szüksége van rá, nyugtató tabletta.
 • Ezt követi a szem környékének fertőtlenítése, majd steril kendővel való izolálása.
 • Végül jöhet a kezelés, melynek során a kialakított lebenyt fölhajtják és megtörténik a szövet elpárologtatása és a lebeny visszahajtása.

A beavatkozás csupán néhány perc, utána 1-2 órányi pihenés javasolt, melynek során enyhül a szem érzékenysége, valamint a homályos látás.

A gyógyulás folyamatában létfontosságú a pihenés, de a műtét után a páciens még aznap hazamehet. Az utókezelés a műtét típusának függvényében változik, azonban tökéletesen megoldható házilag.

Ez általában különböző szemcseppekkel és szükség esetén védőkötéssel történik, a legfontosabb pedig, ahogyan minden műtétnél, ebben az esetben is az, hogy pontosan kövessük az orvosi utasításokat.