Élet a lézeres látásjavítás után: kell-e még a szemüveg?

Természetesen mindenkit, aki lézeres szemműtétet vállalna a tökéletes látásért, az izgat a legjobban, milyen lesz az élet a műtét után.

A lézeres látásjavítás sajnos nem minden esetben jelent 100%-os éleslátást.

Azonban a műtét utáni állapot a kezelés előtti állapotból az elmúlt 10-15 év tapasztalatai alapján elég pontosan megjósolható.

A lézer pontossága a milliméter ezredrészénél is nagyobb, ami alapesetben azt jelenti, hogy alkalmas a szaruhártya olyan mértékű megformálására, hogy azzal szinte tökéletes éleslátás legyen elérhető, tény azonban, hogy minél nagyobb mértékű helyreállítás szükséges, annál nehezebb az első kezeléssel elérni a tökéletes eredményt.

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a -7 dioptriánál kisebb értékű rövidlátás korrigálása esetén a legrosszabb esetben is -0,5, -1 dioptriás eltérés marad fenn, ami a mindennapi élet, a napi tevékenységek során gyakorlatilag észrevehetetlen.
Ezzel szemben, amennyiben a korrigálandó rövidlátás -7 dioptriánál nagyobb, kiemelten fontossá válnak az egyéni reakciók is. Ilyen helyzetben 25% esély van arra, hogy 1-2 dioptriás szemüveg lesz szükséges a továbbiakban is az éleslátáshoz.
Ez már ugyan sajnos állandó szemüvegviselést jelenthet, azonban a korábbinál sokkal biztosabb tájékozódást tesz lehetővé szemüveg nélkül is.

Az ilyen esetekben a későbbiek során olykor lehetőség van egy második beavatkozásra, mellyel a fennmaradó 1-2 dioptriás rövidlátás véglegesen megszüntethető,

így a lézeres látásjavítás valóban tökéletes látáshoz vezethet.

Ezzel szemben, ha valaki távollátó, azaz pluszos szemüvegeket visel, a nemzetközi tapasztalatok alapján +5 dioptria fölött nem javasolható a lézeres látásjavítás elvégzése, míg a +3 és +5 dioptria közötti távollátás esetén a páciensnek 20% eséllyel szüksége lesz a továbbiakban is 1-2 dioptriás szemüvegre a tökéletes éleslátás érdekében.

Sajnos a mai technológiai tudás és az elmúlt évek tapasztalata sem jelent tehát tökéletes megoldást, azonban annyi bizonyos, hogy a beavatkozás minden esetben javít a kezdeti állapoton.