lézeres szemműtét

Csak semmi pánik: így zajlik egy lézeres szemműtét!

A lézeres szemműtét „alig” 15 éves múltjával is igen elterjedt műtétnek számít, mára közel 17 millió ilyen beavatkozást végeztek el világszerte.
Ennek köszönhetően napjainkra több különböző kezelési módszer is kialakult, melyekben közös az, hogy a lézeres kezelés a szaruhártya regenerálódásra nem képes alsó rétegében történik.

A lézer működésének alapelve, hogy a fény szelektíven roncsolja a célzott szöveteket, gyakorlatilag elpárologtatja azt a szövetmennyiséget, ami szükséges a szem fénytörési hibájának korrekciójához.

A lézeres szemműtét biztonságos.

A lézert számítógép vezérli, ami a beavatkozás közben folyamatosan figyeli a szemgolyó helyzetét és mozgását, így amikor túlságosan nagy mozgást érzékel, azonnal leáll. Ennek a beépített biztonsági féknek köszönhetően a beavatkozás teljes mértékben biztonságos.

Amiben az öt különböző, Magyarországon elérhető lézeres szemműtét különbözik, az a módszer, ahogyan a sebészek elérik a szaruhártya kezelendő részét.

Azt már tudjuk, mi is történik a műtét alatt, azonban ennél is fontosabb, hogy pontosan mi történik velünk, mire készüljünk, ha lézeres szemműtétről van szó.

Sok esetben ugyanis az a legijesztőbb, hogy a páciens látja, hogy körülötte tevékenykednek, de fogalma sincs róla, mi is történik pontosan.

  • Az első lépés a beavatkozás típusának függvényében a helyi érzéstelenítés, illetve amennyiben a páciensnek szüksége van rá, nyugtató tabletta.
  • Ezt követi a szem környékének fertőtlenítése, majd steril kendővel való izolálása.
  • Végül jöhet a kezelés, melynek során a kialakított lebenyt fölhajtják és megtörténik a szövet elpárologtatása és a lebeny visszahajtása.

A beavatkozás csupán néhány perc, utána 1-2 órányi pihenés javasolt, melynek során enyhül a szem érzékenysége, valamint a homályos látás.

A gyógyulás folyamatában létfontosságú a pihenés, de a műtét után a páciens még aznap hazamehet. Az utókezelés a műtét típusának függvényében változik, azonban tökéletesen megoldható házilag.

Ez általában különböző szemcseppekkel és szükség esetén védőkötéssel történik, a legfontosabb pedig, ahogyan minden műtétnél, ebben az esetben is az, hogy pontosan kövessük az orvosi utasításokat.