lézeres látásjavítás - lézeres szemműtét

Kiknek nem javasolt a lézeres látásjavítás?

Kiknek nem javasolt a lézeres látásjavítás?

A lézeres látásjavítás lehetősége sajnos nem mindenki számára elérhető, a jelölteknek számos kritériumnak kell megfelelniük. Az abszolút és relatív ellenjavallatok mellett több olyan munka is van, melynek során az enyhe rövid- vagy távollátás kifejezetten hasznos lehet, ezért több klinikán fontos adat, hogy a páciens milyen munkát végez. Egy miniatűr tárgyakkal dolgozó órás számára például kifejezetten hasznos lehet egy enyhe rövidlátás, ezért ilyen helyzetben akkor sem javasolt a beavatkozás, ha egyébként egyéb ellenjavallat nem áll fenn.

Néhány esetben nem tanácsos a lézeres látásjavító szemműtét.

Az abszolút ellenjavallatok közé tartozik az a helyzet, ha valakinek a látásélessége szemüveggel vagy kontaktlencsével jelentősen nem javítható. Emellett ide sorolandó az optikai alkalmatlanság is fennállhat, ugyanis nem javítható a -13 dioptriánál nagyobb rövidlátás, a +5 dioptriánál nagyobb távollátás, illetve a -6 dioptriánál nagyobb, cilinderrel kezelt astigmia vagy a köznyelvben elterjedt nevén szemtengelyferdülés.

Ezeken felül ellenjavallt a lézeres szemműtét:

  • pacemakeres betegeknél,
  • rosszindulatú rövidlátásban szenvedőknél,
  • cukorbetegség okozta szövődményként jelentkező szemészeti problémák esetén,
  • kötőszöveti rendszerbetegségek esetén,
  • keratoconus rendellenességben szenvedőknek,
  • bizonyos szemészeti kórképek, például zöldhályog esetén,
  • valamint olyan betegeknél, akiknél a cornea vastagsága centrálisan nem éri el a 450 mikrométert.

Relatív ellenjavallatról abban az esetben beszélünk, ha a fennálló állapot a jövőben megváltozhat, azaz a lézeres látásjavítás eljárást akadályozó tényező kiküszöbölhető idővel. Ilyen például a száraz szem szindróma, illetve egyéb aktív, azonban gyógyítható szemészeti betegségek, amilyen például a kötőhártya-gyulladás. Emellett klinikától és helyzettől függően követelmény lehet a 18, illetve 20 éves kor betöltése, de ellenjavallt a beavatkozás 6 hónapon belül tervezett terhesség, illetve bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése esetén is.

A fentiek fényében elmondható, hogy kiemelten fontos a részletes előzetes vizsgálat mellett az, hogy a beavatkozást végző orvossal őszintén beszéljünk terveinkről, valamint kérdéseinket bátran tegyük fel, hogy ne maradjanak bennünk kétségek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>