prosztata műtét

lézeres prosztata műtét

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelése lézerrel

Napjainkban még teljes mértékben fel nem tárt okok miatt bizonyos kor után szinte minden férfi esetében megfigyelhető a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, mely vizelési zavarokhoz vezethet.

Az elmúlt években a lézeres sebészeti beavatkozások az orvostudomány egyre több területén terjedtek el, megközelítőleg 3-4 éve már a prosztata kezelésében is komoly eredményeket értek el a klinikai gyakorlatban.

Az eljárások közös jellemzője a vérmentesség, valamint alkalmasak számos szövődmény, például az öblítőfolyadék véráramba kerülésének kiküszöbölésére.
Bár a korábbról ismert kockázatok és szövődmények nem zárhatóak ki teljes mértékben, azonban a lézeres sebészeti beavatkozások során kialakulásuk esélye gyakorlatilag minimális.

Prosztata megnagyobbodás lézeres kezelése

A lézeres prosztata műtétnek alapvetően két módja létezik:

  • az egyik a húgycsövön keresztül történő megközelítés,
  • míg a másik a szöveten keresztül zajló lézerkoaguláció.

A közös bennük, hogy a kezelés során a daganatszövet felforrósodik és olyan mértékben roncsolódik, hogy végül elpusztul.
A lézeres prosztataműtét általában körülbelül egyórás és érzéstelenítésben történik.

A lézeres prosztata műtét után mennyi idővel várható érdemi javulás?

A vizelés a lézeres beavatkozás nyomán csak lassan, fokozatosan indul javulásnak és a tökéletes eredmény eléréséig akár 8-10 hét is eltelhet.

Ennek oka az, hogy a beavatkozást megelőzően a hólyagba a hason keresztül katétert vezetnek, ami biztosítja a tökéletes vizeletürítést, amíg a vizelés folyamata helyre nem áll.

A lézeres prosztata műtét még idős korban is szinte kockázatmentesen lehet végezni.

A lézeres beavatkozás csekély kockázatának köszönhetően magas életkorban, sőt, akár kísérőbetegség megléte mellett is elvégezhető, a kórházi tartózkodás ideje pedig mindössze egy, maximálisan két nap.