A lézeres szemműtét különböző típusai

A lézeres szemműtét egy meglehetősen költséges korrekciós beavatkozás, mely azonban igen sokat javíthat életminőségünkön. A kezdeti utánajárás során érdemes tájékozódnunk a műtétek különböző típusairól, melyekben egyvalami közös: a lézer a regenerálódásra képtelen szarurétegben végzi el a munkát, így az elért eredmény garantáltan hosszú távú.

Magyarországon ma öt különböző lézeres szemműtéti eljárás létezik:

  • PRK
  • PTK
  • LASEK
  • LASIK
  • IntraLASIK

PRK – lézeres szemműtét

A PhotoRefractive Keratectomy során első lépésként ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét, valamint a hámsejteket, így végzik el a kezelést a szaruhártya felszínén. A kezelés teljesen biztonságos, nagyon jó eredmények érhetőek el vele, azonban az utókezelés hosszadalmas. A beavatkozás után szemfedő vagy védőlencse viselése szükséges, pár napig idegentest érzés is tapasztalható, mely fájdalomcsillapítóval kezelhető. A lézeres szemműtét után 10 nappal munkába lehet állnia, azonban legalább hat hónapig kötelező 100%-os UV szűrős szemüveg viselése, még felhős időben is.

PTK – lézeres látásjavítás

A szaruhártya felszíni elváltozásainak kezelésére alkalmas a fototerápiás keratectomia, melynek során a lézerrel eltávolítják a megvastagodott bazálmembránt, aminek nyomán kialakulnak az új kapcsolóstruktúrák a regenerálódó hámban, ami már nem lökődik le. A kezelés hatására megszűnnek a kellemetlen panaszok, a lézeres szemműtét ezen típusával pedig elkerülhető a szaruhártya-átültetés.

LASEK – lézeres látáskorrekció

A Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy felszínes kezelés, a PRK egy változata, melynek során higított alkohollal lazítják meg a felszíni hámréteget, így végzik el a kezelést, majd a réteget visszahajtják. A lézeres szemműtét ezen típusát eredetileg a sokszor szövődményes LASIK kiváltására alkották meg, azonban nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket, így egyre inkább visszaszorulóban van.

LASIK – lézeres szemműtét

A Laser-Assisted In Situ Keratomileusis során egy speciális eszköz segítségével védőlebenyt hoznak létre a szaruhártya felső rétegéből, amit a néhány perces beavatkozást követően visszahajtanak az eredeti helyére, majd a szemet fedőkötéssel látják el. Előnye, hogy miután nem történik hámeltávolítás, elkerülhető a hegesedés és a felépülési időszak isfájdalommentes, a látásjavulás pedig gyakorlatilag azonnal érzékelhető.

IntraLASIK – lézeres szemműtéti eljárás

Az eljárás gyakorlatilag megegyezik a LASIK eljárással, a különbség pusztán annyi, hogy míg a LASIK eljárás során a védőlebenyt egy mechanikus eszközzel készítik el, addig az IntraLASIK lézeres szemműtét során ezt a műveletet is egy lézer végzi el.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>