lézeres szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés és az IPL, ami nem lézer

A lézeres szőrtelenítés eljárásának szabályozása ma hazánkban nem megoldott, aminek köszönhetően számos helyen kínálnak ma villanófényes, valamint lézeres szőrtelenítést az országban. Tény azonban, hogy a hirdetések többsége csupán végleges szőrtelenítést ígér, nem esik szó arról, hogy milyen módszerrel történik az eljárás.

A lézeres szőrtelenítés az végleges.

A „végleges” szőrtelenítésnek két alapvető típusát különböztetjük meg, az egyik az IPL, azaz villanófényes szőrtelenítés, a másik a lézeres szőrtelenítés.
Az első és legfontosabb különbség, amit le kell szögeznünk, hogy a villanófény nem lézer, hanem pontosan az, amit a neve sugall: egy 550 és 1200 nanométeres hullámhossz között sugárzó villanás. Ezzel csupán annyi a probléma, hogy a bőr víztartalmának fényelnyelő képessége megnövekszik 980 nanométer hullámhossz felett, aminek köszönhetően akár meg is égetheti a bőrt. Az IPL beavatkozások mellékhatásaként jelentkezhet többek között hegesedés, pigmentzavar, égési sérülés, ráadásul a kezelést követően a páciensek többsége legalább egy hónapig fokozott napérzékenységet tapasztal.

Érdekesség, hogy napjainkban létezik egy másik típusú, hasonló elven működő IPL készülék, mely alacsony energiával működik és hajnövesztésre alkalmazzák.

Valódi lézeres szőrtelenítés.

Ezzel szemben a valódi lézeres szőrtelenítés, amilyen például diódalézerrel történik, nem csak biztonságos, de hatékonyságában is jelentősen felülmúlja a villanófényes technológiát. Működésének alapja, hogy az epilálásra leginkább alkalmas, meghatározott hullámhosszú lézerfényt egyenletesen sugározza, általában a másodperc töredékéig. A hullámhossz úgy van meghatározva, hogy a fényt a szőrtüszőkben található festékanyag nyelje el, az impulzusok pedig elegendőek ahhoz, hogy hővé átalakulva roncsolják azt. A károsodás hosszú távon a szőrtüszők tartós pusztulásához vezet.

Amennyiben tehát a lézeres szőrtelenítés szerepel a jövőbeni terveink között, két dologra érdemes figyelni az eljárást végző cég kiválasztásakor. Az egyik, hogy az eljárás valóban lézer alkalmazásával történjen.

Emellett hasznos lehet olyan vállalatot választani, ahol bőrgyógyászt, illetve kozmetológust is alkalmaznak, hogy biztosan szakértő kezekbe kerüljünk.