lézeres visszérműtét

A lézeres visszérműtét előkészítése, menete, lábadozás-kezelés

Mint minden sebészeti beavatkozás, így a lézeres visszérműtét előtt is számos dolgot kell mérlegelni. Természetesen fontos a pontos diagnózis felállítása, az egyénre szabottság, valamint az operáció előtti teljes kivizsgálás. Ekkor ugyanis számos dologra fény derülhet, legrosszabb esetben az is, hogy a szakember mégsem ajánlja a beavatkozást, mert az veszélyes lenne a betegre nézve.

Amennyiben minden eredmény megfelelő és sor kerülhet a műtétre akkor nincs más hátra, mint az időpont egyeztetése, és a beavatkozás végrehajtása.

Már a lézeres visszérműtét napján elhagyható a kórház.

A lézeres visszérműtét éber állapotban, helyi érzéstelenítés mellett történik, sebészi bemetszés nélkül. Bár a hagyományos műtét esetén is csak néhány milliméteres sebeket ejtenek a szakemberek, ebben az esetben azonban még ezzel sem kell számolni. Az operáció során lézer segítségével távolítják el a beteg vénaszakaszokat, de ki nem húzzák azokat, hanem idővel majd kötőszövetes kötegekké alakulnak. Az eset súlyosságától függően természetesen változhat a beavatkozás ideje, ami minden esetben egyedi.

A műtét előtt öt órával már se enni, se inni nem szabad, de azt megelőzően javasolt a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása (természetesen nem alkohol vagy kávé, inkább víz vagy tea). A bőrfelületet nem szabad bekrémezni. Ha a páciens gyógyszert szed, azt a műtére is vigye magával, hogy az orvosa tisztában legyen a tényekkel, illetve, hogy a benntartózkodása alatt is biztosítható legyen a gyógyszerek szedése.

A lézeres visszéműtét végeztével kötés, majd egy szorítópólya kerül a páciens lábára, amelyet az orvos által előírt ideig mindenképp fontos hordani. A hagyományos beavatkozással szembeni óriási előnye a lézeres műtétnek az, hogy a beteg már akár egy órával az operáció után is elhagyhatja a kórházat és otthon kezdheti meg a lábadozási időszakot.

Kötéscserére a lézeres visszérműtét után 2-3 nappal kerül sor.

Kötéscserére általában a műtétet követő 2-3 nappal később kerül sor. Fontos a kíméletesség, és a pihenés, de ha minden a megfelelő mederben halad, és nem merülnek fel szövődmények, akkor a páciens akár 4-5 nap múlva visszatérhet a munkába. Rendkívül fontos a lábadozás idején az orvos minden tanácsának betartása, és a szövődményeket okozó tényezők elkerülése, kiiktatása.