A lézeres visszérműtét kockázatai és ellenjavallatai

A lézeres visszérműtét forradalmasította a visszérbetegség kezelésének módját, és rendkívül sok páciens számára okozott már kellemes meglepetéseket, hiszen számtalan előnyt lehet mellette felsorakoztatni. Mindamellett, hogy altatás nélkül, gyorsan elvégezhető beavatkozásról van szó, hosszas lábadozási idővel sem kell számolni, amely sokakat megnyugtat, hiszen viszonylag hamar vissza lehet térni az élet megszokott korábbi kerékvágásába.

A lézeres visszérműtét kevés kockázattal jár

Természetesen ahhoz, hogy egy lézeres visszérműtét sikeres legyen, fontos, hogy a páciens is odafigyeljen magára és betartsa az orvos által előírt utasításokat. Mint minden sebészeti beavatkozás után, így a lézeres visszérműtétet követően is felléphetnek komplikációk, de ezek ritkán fordulnak elő. Utólagos szövődmény lehet például gyulladás, utóvérzés, lábdagadás, valamint kései szövődményről beszélünk akkor is, ha a visszér – akár ismételten – kiújul.

Fontos megjegyezni azonban, hogy magát a betegséget megszűntetni véglegesen nem is lehet, ám ahhoz, hogy ne jöjjön újra elő a megműtött visszértágulat, mindenképp érdemes betartani az orvos tanácsait. Kerülni kell például a hosszas napozást, az olyan sportokat, wellness-szolgáltatásokat (pl. szaunázás), amelyek tágítják az ereket és ezzel elősegítik, és fokozzák a tüneteket, továbbá fontos odafigyelni az életmódra és a testsúlyra is.

Nem minden esetben végezhető el a lézeres műtét visszérműtét

Általánosságban elmondható, hogy a lézeres beavatkozás nem ajánlott azoknak a pácienseknek, akik számára a hagyományos sebészeti műtétet sem javallják. Nem végezhető el az operáció például várandós, szoptatós anyákon, daganatos betegeken, ekcéma, herpesz, és cukorbetegség esetén, továbbá nagy nyári meleg idején sem javasolt elvégeztetni a szóban forgó beavatkozást.

Mivel a műtétet igénylő páciensek nem minden esetben vannak tisztában minden betegségükkel, így mindenféleképpen teljes körű állapotfelmérésre van szükség, mielőtt még az időpontot leegyeztetnék az operációt illetően. Amennyiben a beavatkozásra végül nem kerülhet sor, egyéb, alternatív megoldások után kell nézni, illetve ezekkel kapcsolatban fontos kikérni a kezelőorvos tanácsát.