A visszeresség okai és szövődményei. Miért kell operálni?

A visszérbetegség rendkívül gyakori probléma, egyre több embert érint manapság. Általában 30 éves kor felett kezd el kijönni a betegeknél, de a hetven év feletti korosztályban szinte majdnem minden második embert érinti.

De mit is nevezünk visszerességnek?

Egy dolgot mindenképp fontos tisztába tenni, méghozzá azt a tényt, hogy visszere mindenkinek van, hiszen visszereknek nevezik azokat a felületi vénákat, amelyek a vér a szívbe való eljuttatásáért felelősek. Tehát ilyen formában nem helyes a visszeresség elnevezés, de abban az esetben, ha ezek a vénák kitágulnak, kanyargóssá válnak és faluk megmerevedik, akkor visszérbetegségről beszélünk. Alapvetően az alsó végtagot érinti ez a probléma, hiszen legtöbbször ott fordul elő.

Kétféle visszérbetegséget lehet megkülönböztetni egymástól. Az egyik az elsődleges, amely örökletes, azaz, amennyiben megvan a családi hajlam a betegségre és a felmenők között sokan szenvedtek benne, akkor nagy eséllyel az utódoknak is előbb vagy utóbb szembe kell néznie vele. Ilyenkor úgynevezett kötőszöveti gyengeség, aranyeres csomók, adott esetben sérv is kísérheti a tüneteket.

Másodlagos visszérbetegségről beszélünk abban az esetben, hogyha a felületi és a mély-vénák közötti kapcsolatba hiba csúszik, azaz a vénabillentyűk nem működnek megfelelően, illetve ha a mélyvénás rendszer elzáródik és kialakul a mélyvénás trombózis. A betegség mögött állhat túlsúly, sok állás- és ülés, a vérrögképződés mögött pedig például szülés, baleset, műtét, illetve az azt követő sok fekvés is.

Mivel az esztétikai problémán túl sok fájdalommal, lábdagadással, görccsel is járhat a visszérbetegség, mindenképp szót kell ejteni arról is, hogy súlyos szövődményként akár igen nehezen gyógyuló lábszárfekély is kialakulhat.

Fontos a kezelés, szükség esetén az operáció is

A visszérbetegséget már meglehetősen hamar el kell kezdeni kezelni. Nem feltétlenül kell rögtön sebészkés alá feküdni, de semmiképp sem szabad rá legyinteni, hogy majd elmúlik. Hiszen magától nem fog, és ha nem tartjuk be a szükséges szabályokat, akkor nagyon hamar súlyosabbá is válhat a helyzet. Operációra súlyosabb esetekben mindenképp szükség lehet, hiszen a nem megfelelően működő vénákat el kell távolítani a vérkeringésből.